Hur skapar man en kvinna av ett revben?

Ja, nu måste jag ju svara :)
Enligt gamla testamentet står det enligt följande:
1 mos 2:20-22

Mannen gav namn åt all boskap, alla himlens fåglar och alla vilda djur. Men han fann inte någon som kunde vara honom till hjälp.

Då försänkte Herren Gud mannen i dvala, och när han sov tog Gud ett av hans revben och fyllde igen hålet med kött.

Av revbenet som han hade tagit från mannen byggde Herren Gud en kvinna och förde fram henne till mannen.

Ja, frågan är väl här om man ska tolka det bokstavligt eller symboliskt. Vi kan väl kolla lite kort på båda sidorna.
Bokstavligt: Enligt berättelsen från biblen så är Gud allsmäktig och har förmågan att skapa allt. Det är Gud som har satt reglerna för livet och verkar enligt alla berättelser också ha makten att förändra saker efter eget tycke. Om det nu är Han/hHon som skapat hela universum så har han ju onekligen makten att skapa en kvinna på vilket sätt han så önskar. Så ska vi se det bokstavligt så är det självklart möjligt för honom att skapa en kvinna av vad helst hans önskar, samt att mannen utan problem skulle klara sig utan ett revben.
Symboliskt: Utgår vi från det fakutm igen att Gud är allsmäktig och har makt att skapa vad han vill, hur han vill så är det också onödigt för honom att ta ett revben från mannen och skapa kvinnan. Han hade lätt kunnat skapa henne som han skapat allt annat.
Därav är det lätt att dra kopplingen att den delen av skapelsen är mer symbolisk. Det går att läsa in flera saker.
Att kvinnan är underordnande mannen, eftersom hon är en del av honom. Att hon ska lyda honom och vara ett komplement till honom.
Men ser man texten symbolisk så ger Gud Adam något som är honom så nära som sitt eget revben. Den klassiska frasen att två ska bli såsom en, blir ju mer konkret i den här texten när man använder sig av liknelsen av att ha tagit ett revben från mannen.
Många säger att bibeln är kvinnoförtryckande, något jag inte kan hålla med om. Men det är också en uppfattning som är upp till var och en att skapa sig.

Sammanfattning:
Oavsett hur man ser den här texten så ser jag inget som skulle vara omöjligt för Gud att fixa. Skulle säga att det är mer troligt att det är en symbolisk text som vill knyta mannen och kvinnan till varandra på både ett köttsligt och andligt sätt. Skulle det vara en bokstavlig handling, kan jag anta den är gjord med en hel del specifika åtankar " de vi redan gått genom"

Mer frågor?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0