Uppdrag

Fick ett uppdrag igår. Det gick ut på att ta reda på och förklara den exakta skillnaden mellan en regissör och producent.
Tänkte jag skulle förklara svaret här i bloggen.

Regissör:
Svar enligt wikipedia är enligt: Regissör är den person som utövar regi. Ordet regi kommer av latinets rego som betyder ungefär styra, leda

Annan förklaring lyder :Ofta har regissören själv skrivit manus till filmen. Regissören kontaktar och instruerar skådespelare och andra som ska medverka i inspelningen. De söker rätt på inspelningsplatser och leder arbetet med att bygga ateljéer. Under själva inspelningen samarbetar de intimt med fotograferna. Efter inspelningen deltar de i klippningen av filmen.

Producent:
Wikipedia säger: En filmproducent är en person som inför bland annat filmbolaget ansvarar för en filmproduktion. Filmproducenten har det högsta ansvaret ekonomiskt, i vissa fall även kreativt.
Även: Inom kultur-, medie- och nöjesbranschen den som finansierar inspelningen av en film, tillsätter regissör, skådespelare osv, se TV-producent och filmproducent.

Största skillnaden mellan de två olika begreppen verkar alltså vara så att producenten är ansvarig för att filmen har den ekonomiska täckningen, att det finns personal att tillgå osv. Alltså de rent praktiska delarna som krävs för att kunna skapa en film, medan regissören är ansvarig för den kreativa sidan. Att just hans/hennes film blir så bra som möjligt, att skådespelarna förstår budskapet, att mijöer är rätt osv.

Coolt, då har även jag lärt mig något nytt idag :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0